EUREKA - Çağrı Program Tarihleri Belirlenmiş Kümelenmeler
EUREKA - Çağrı Program Tarihleri Belirlenmiş Kümelenmeler

EUREKA - Çağrı Program Tarihleri Belirlenmiş Kümelenmeler

EUREKA; bütçesi kamu sermayelerinden oluşan devletlerarası bir ağ olup, araştırma merkezleri ve üniversiteler ile küçük ve büyük endüstriler arasında inovasyon esaslı girişimlerin rekabetçiliklerini güçlendirmek amacı taşır. 1985 yılında Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 19 Avrupa ülkesi ve Avrupa Komisyonu tarafından kurulmuş olan EUREKA, zaman içerisinde işlevselliğin artmasıyla ağını genişleterek üye sayısını 43'e çıkartmıştır. Bunların yanında EUREKA'nın başlattığı yeni uygulama ile işbirliğini artırabilmek için Avrupa dışındaki Ar-Ge potansiyeli taşıyan ülkeler de ASOSYE Ülke statüsüyle EUREKA'ya dâhil olabilmektedir.


EUREKA bünyesinde teknoloji geliştiren ve kilit öneme sahip, uzun dönemli ve stratejik girişimler olan kümelenmeler kurulmuştur.


Çağrı program tarihleri belirlenmiş olanlar aşağıda özetlenmiştir:


A)    CELTIC NEXT: Telekomünikasyon alanında Avrupa'nın liderliğini


sürdürebilmek amacıyla 2003 yılında kurulmuştur. CELTIC + olan adını kısa süre önce CELTIC NEXT olarak değiştiren ağ uçtan uca telekomünikasyon çözümleri araştırma alanında faaliyet göstermekte; geniş bant altyapı ve servisleri, optik ağlar, mobil hizmetler gibi alt araştırma alanlarında Ar-Ge projelerinin geliştirilmesini ve desteklenmesini hedeflemektedir.


Yönetim kurulunda 18 firma yer alan kümenin temel araştırma alanları şunlardır:


·         Ağ elementleri ve altyapıları


·         Ağ mimarisi ve bağlantı


·         Veri madenciliği, gerçeklik madenciliği ve kullanıcı modelleme


·         İş ve toplumsal konular


(KÜME, YILDA IKI KEZ ÇAĞRI PROGRAMI AÇMAKTADIR. İLKBAHAR ÇAĞRI DÖNEMI 7 ŞUBAT 2019’DA BAŞLAYACAK VE 8 NISAN 2019’DA SONA


ERECEKTIR.)


B)   EURIPIDES: Akıllı sistemler için ara bağlantılama, ambalajlama


ve bütünleşme teknolojileri alanında gelişimi amaçlayan bir kümelenme olup yönetim kurulunda 18 ülke yer almaktadır. Kümeye destek veren ülkeler arasında Türkiye'nin yanı sıra; Çekya, Finlandiya, Fransa, İspanya, İsrail, İsveç, Macaristan ve Norveç bulunmaktadır. Proje teklifi çağrıları yılda iki kez açılmakta olup, diğer kümelerden farklı olarak tam proje teklifi (Full Project


Proposal-FPP) aşamasında kısa proje teklifi (Project Outline-PO) sunularak, değerlendirmede başarılı bulunması durumunda bir sonraki dönem kısa proje teklifi çağrısı içerisinde tam proje teklifi sunulabilir.


(ŞU AN AÇIK OLAN ÇAĞRI DÖNEMI 1 MART 2019’DA SONA ERECEKTIR.)


C)    EUROGIA 2020: Uluslararası enerji alanında biyo-atık, rüzgar, hidroloji, güneş, petrol ve gaz konularındaki projeleri destekleyen bir küme oluşumudur. EUREKA üyesi ülkelerden KOBİ ve büyük ölçekli firmalar ile üniversite ve araştırma enstitüleri başka bir EUREKA üyesi ülkeden en az bir ortak ile bu kümenin çağrılarına başvuru yapabilmesi mümkündür. Ancak çağrılara genelde iki ya da üç farklı ülkeden üç veya dört ortakla başvurular yapılmaktadır. Çağrının ilk aşamasında kısa proje teklifi (Project Outline-PO), başarılı bulunmasının ardından ise ikinci aşamada tam proje teklifi (Full Project Proposal-FPP) sunulur.


İki aşamada da başarılı bulunan projeler destek almaya hak kazanır.


Bu küme çalışmalarına 19 ülke destek vermekle birlikte en faal ülkeler; Türkiye, Fransa, İspanya, Almanya, Norveç ve Birleşik Krallık'tır.


(BIR SONRAKI ÇAĞRI TARIHI 1 MART 2019 OLARAK AÇIKLANMIŞTIR.)


D)   METALLURGY EUROPE: Yeni bir kümelenme olan METALLURGY EUROPE,


Avrupa'da endüstriyel metalürjide metal mineralleri, gelişmiş imalatı, orijinal teçhizat üreticiliğini ve akademik araştırmaları entegre etmek amacındadır. Türkiye'den de dört üyenin (firma) yer aldığı kümeye 6 ülke üye statüsüyle, 7 ülke ilgili statüsüyle destek vermektedir. Küme yılda bir kez proje teklif çağrısı düzenlemektedir.


(BU YIL IÇIN ILK AŞAMA BAŞVURU SÜRESI 25 OCAK 2019’DA BAŞLAMIŞ OLUP 17 MAYIS 2019 TARIHINDE SONA ERECEKTIR.)


Kümelerin proje teklif çağrılarının tamamı iki aşamalı olarak uygulanmaktadır. İlk aşamada kısa proje teklifi (Project Outline-PO), başarılı bulunmasının ardından ise ikinci aşamada tam proje teklifi (Full Project Proposal-FPP) sunulur.


EUREKA; pazar odaklı, kısa sürede ticarileşebilecek ürün ve süreçleri kapsayan Ar-Ge projelerine destek sağlamaktadır. Bu doğrultuda kümelerin proje teklif çağrılarına kendi çağrı takvimleri içerisinde başvuru yapılabilirken; EUREKA Network Projects olarak adlandırılan projelere yıl boyunca başvuru yapılabilmektedir. Projeler her ülkenin kendi finans kaynaklarından, kendi ulusal kuralları ve düzenlemeleri çerçevesinde destek almakta olup başvuru yapabilmek için iki farklı EUREKA ülkesinden en az iki ortak yer almalıdır. Bu kapsamda KOBİ'ler, büyük firmalar, araştırma kuruluşları ve üniversiteler uygun ortaklar olarak belirlenmiştir.


EUREKA'nın bir alt programı olan EUROSTARS, EUREKA ve Avrupa Komisyonu ortaklığında kurulmuş ve Türkiye'nin de aralarında yer aldığı 36 üyeden oluşan bir programdır.  Avrupa ülkelerinin yanında Kanada, İsrail, Güney Afrika Cumhuriyeti ve Güney Kore de bu 36 ülke içerisinde yer almaktadır. Bu programda her ülkenin kendi destek programları geçerli olup ilgili ülkelerin irtibat noktalarından tüm prosedür için bilgi alınabilmektedir. Türkiye için irtibat noktası görevini TUBİTAK yürütmektedir ve tutar konusunda herhangi bir üst limit belirlenmeksizin projelere uygun maliyetleri bazında; büyük şirketler için %60, KOBİ'ler için %75 oranlarında destekler sunmaktadır. Üniversite, araştırma merkezi gibi kuruluşlar ise destek kapsamının dışında bırakılmıştır.


KAYNAKLAR:


http://www.eureka.org.tr/tr


http://www.eurekanetwork.org/


https://www.eurostars-eureka.eu/


https://www.celticnext.eu/


https://www.euripides-eureka.eu/


http://www.eurogia.com/


http://metallurgy-europe.eu/

Diğer Haberler
  • u
  • u
  • u
  • u
  • u
  • u